Tuesday, October 24, 2006

WWF και Αειφορία...

Σηκώνομαι σήμερα το πρωί, φτιάχνω ένα τσάι-καθώς για άλλη μια φορά λύγισα στον ιό της γρίπης-και όπως χαζεύω στο internet, διαβάζω το παρακάτω άρθρο...

"Η υπερεκμετάλλευση πόρων εξαντλεί τον πλανήτη, προειδοποιεί η WWF"
Η Γη σύντομα θα αδυνατεί να καλύψει τις απαιτήσεις των ανθρώπων σε τρόφιμα, ενέργεια και υλικά, προειδοποεί η διετής έκθεση Ζωντανός Πλανήτης της WWF. Αν οι σημερινοί ρυθμοί διατηρηθούν, το 2050 η ανθρωπότητα θα καταναλώνει φυσικούς πόρους που αντιστοιχούν σε δύο πλανήτες.
Η υπερκατανάλωση ξεπέρασε κατά 25% το ρυθμό ανανέωσης των φυσικών πόρων το 2003, έναντι 21% το 2001, δείχνουν οι υπολογισμοί της περιβαλλοντικής οργάνωσης. Με άλλα λόγια, η Γη χρειάστηκε ένα έτος και τρεις μήνες για να παράγει τους πόρους που κατανάλωσε ο άνθρωπος μέσα στο 2003.Η οργάνωση ανησυχεί επίσης για την αύξηση στην κατανάλωση καυσίμων (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακας), που εννεαπλασιάστηκε από το 1961 μέχρι το 2003.
«Καταναλώνουμε τους πόρους γρηγορότερα απ' όσο τους παράγει ο πλανήτης»
σημειώσε ο γενικός διευθυντής του WWF, Τζέιμς Λιπ.
Δείκτες υγείας
Η έκθεση αφορά δύο γενικούς δείκτες της «υγείας» του πλανήτη: Τις μετρήσεις της βιοποικιλότητας στα οικοσυστήματα και το «οικολογικό αποτύπωμα» των ανθρώπων απαιτήσεων.Σύμφωνα με την έκθεση, οι πληθυσμοί των σπονδυλωτών ζώων έχουν μειωθεί κατά περίπου 1/3 τα τελευταία 33 χρόνια, από το 1970 ως το 2003.
Όσον αφορά το οικολογικό αποτύπωμα, που συνολικά τριπλασιάστηκε από το 1961 έως το 2003, η οργάνωση εκτιμά ότι κάθε άνθρωπος κατανάλωνε το 2003 πόρους που αντιστοιχούν σε 22 στρέμματα εδάφους, ενώ ο πλανήτης μπορεί να διαθέσει μόνο 18 στρέμματα.
Σε μια κατάταξη 147 χωρών ως προς το κατά κεφαλήν αποτύπωμα, τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (119 στρέμματα ανά κάτοικο) και οι ΗΠΑ (96 στρέμματα), αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πενήντα στρέμματα για κάθε Έλληνα
Η Ελλάδα κατέχει τη 17η θέση με το κατά κεφαλήν οικολογικό αποτύπωμα να έχει αυξηθεί κατά 101% το διάστημα 1975-2003 στα 50 στρέμματα.
Η δυσμενής αυτή θέση της χώρας μας, σχολιάζει η WWF Ελλάς, οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση ενέργειας, και, κατ' επέκταση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα, με τα τελευταία στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (έκθεση 2006), η συνολική κατανάλωση ενέργειας στην Ελλάδα παρουσιάζει κατά μέσο όρο μια ετήσια αύξηση της τάξης του 2,7% (1990-2003), μια από τις υψηλότερες ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ.
[Οι πόλεις, τα εργοστάσια και τα σπίτια που χτίζουμε σήμερα είτε θα μας καθηλώσουν σε υπερκαταναλωτικές πρακτικές πέρα από τη διάρκεια της δικής μας ζωής, είτε θα αποτελέσουν το ξεκίνημα για τη βιώσιμη ανάπτυξη» σχολίασε ο Τζέιμς Λιπ της οργάνωσης.

Αμέσως μου έρχεται στο μυαλό μία εργασία που είχα κάνει το προηγούμενο εξάμηνο στη σχολή, σχετικά με τη Αειφόρο Ανάπτυξη.
Και συνειδητοποίησα για άλλη μια φορά πόσο, στην εποχή μας, είναι επιτακτική η ανάγκη να χαράσσονται πολιτικές με βασικό άξονα το περιβάλλον και την ορθή διαχείρησή του.

Στόχος της αειφόρου ανάπτυξης είναι η ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, έτσι ώστε να ικανοποιούν τις ανθρώπινες ανάγκες του παρόντος χωρίς να υπονομεύουν τις δυνατότητες των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν συμβαίνει σήμερα στον κόσμο.
Τα τελευταία χρόνια, οι διάφοροι διεθνείς οργανισμοί και οργανώσεις δίνουν εξαιρετική σημασία ώστε η πρόοδος των λαών να γίνεται με τους όρους της αειφόρου ανάπτυξης. Χρειάζεται όμως και κάτι ακόμα πιο ουσιαστικό.
Η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης. Και από τις εκάστοτε κυβερνήσεις των κρατών, αλλά πάνω απ'όλα από τους ίδιους τους πολίτες.
Γιατι σε τελική ανάλυση, το περιβάλλον προστατεύεται η καταστρέφεται επειδή η ίδια οι κοινωνία δημιουργεί τις προυποθέσεις...

No comments: