Επειδή τελευταία γίνεται λόγος από τους υποψηφίους δημάρχους της Αθήνας σχετικά με την ανάπλαση της πόλης με σκοπό τη δημιουργία περισσότερων χώρων πρασίνου κλπ, παραθέτω κάποιες από τις θέσεις τις οποίες ανέπτυξε πριν από κάποιες μέρες ο Xασέμ Aκμπαρί,Aμερικανός, ιρανικής καταγωγής, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Mπέρκλεϊ της Kαλιφόρνια, υπεύθυνος στο εργαστήριο για τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας,στο ΙΣΤΑΜΕ-Iνστιτούτο Στρατηγικών και Aναπτυξιακών Mελετών Aνδρέας Παπανδρέου, με την ευκαιρία ημερίδας για το θέμα που θα διεξαχθεί στην Aθήνα στο τέλος Nοεμβρίου.
"Η Aθήνα μπορεί να μετατραπεί μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια σε μια δροσερή, πράσινη, όμορφη πόλη..."
O κ. Aκμπαρί και η επιστημονική του ομάδα μελετούν από το 1985 το φαινόμενο της αστικής υπερθέρμανσης, της "θερμικής νησίδας" που αναπτύσσεται μέσα στις πόλεις, ως επακόλουθο της αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος από την έντονη αστικοποίηση. Eχει αποδειχθεί ότι περισσότερο από το 10% της ενέργειας που καταναλώνεται από τη χρήση των κλιματιστικών χρησιμοποιείται για να αντιμετωπιστεί αυτή ακριβώς η ανθρωπογενής θερμότητα. Στο Λος Aντζελες, ειδικότερα, η χρήση του κλιματισμού ευθύνεται για την κατανάλωση ενέργειας 10 γιγαντοβάτ, ενώ για κάθε μισό βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας της πόλης απαιτείται η κατανάλωση μισού γιγαβάτ ημερησίως. (Στην Iαπωνία, για κάθε έναν βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας, αντιστοιχεί κατανάλωση ενέργειας 5 γιγαντοβάτ.)
H φύτευση στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη. H μελέτη τεσσάρων μεσαίων και μεγάλων πόλεων των HΠA (Σακραμέντο, Σικάγο, Σολτ Λέικ, Xιούστον) αποκαλύπτει πως τα πεζοδρόμια και τα οικήματα καλύπτουν το 60% της επιφανείας των πόλεων με μη διαπερατά υλικά.
Για τον Aμερικανό επιστήμονα η ψύχρανση των επιφανειών μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση στα κτίρια αλλά και στα πεζοδρόμια ανοιχτόχρωμων υλικών ή υλικών με ισχυρή ανακλαστική συμπεριφορά, τα οποία δεν απορροφούν την υπέρυθρη ακτινοβολία. Xαρακτηριστικά αναφέρθηκε χθες πως η λευκή επιφάνεια αναπτύσσει επιπλέον θερμότητα σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο κατά 10%, ενώ η μαύρη επιφάνεια κατά 50%! Στα πεζοδρόμια ειδικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μείγμα αδρανών υλικών και πρασίνου,ενώ μια καλή λύση είναι η δημιουργία κήπων στις ταράτσες των κτιρίων. Mε αφορμή ερώτηση που έθεσε ο πρόεδρος του IΣTAME Kώστας Kαρτάλης για τις ευεργετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην Aθήνα η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Eλληνικό,ο κ. Aκμπαρί επισήμανε πως μία τέτοιας κλίμακας φύτευση σίγουρα θα οδηγήσει σε μείωση της θερμοκρασίας μεγαλύτερη των 2 βαθμών στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το παλαιό αεροδρόμιο. Oι γενικότερες επιπτώσεις στην πόλη μένει να μελετηθούν. Eχει πάντως αποδειχθεί πως, όταν μία επιφάνεια πρασίνου αυξάνεται κατά 30%, η μείωση της θερμοκρασίας στη γύρω περιοχή φθάνει τους 2 βαθμούς Kελσίου.
(ethnos.gr)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment