Wednesday, July 16, 2008

Γκουαντάναμο-Βίντεο ντοκουμέντο....

Για πρώτη φορά κυκλοφόρησε βίντεο-ντοκουμέντο με την ανάκριση κρατουμένου από τις φυλακές του Γκουαντάναμο. Το βίντεο τραβήχτηκε κρυφά από έναν αεραγωγό.

Σύμφωνα με το BBC, το βίντεο δείχνει τον 16χρονο Ομάρ Καντρ να ανακρίνεται από Καναδούς αξιωματούχους το 2003 σχετικά με τα γεγονότα που οδήγησαν στη σύλληψή του από Αμερικανούς στρατιώτες.

Στο δεκάλεπτο βίντεο δείχνει εξαντλημένος, κλαίει και λέει πως τον βασανίζουν. Ο νεαρός κρύβει το πρόσωπό του με τα χέρια και τραβάει τα μαλλιά του.

Δυσκολεύεται να μιλήσει όμως συνεχώς φωνάζει: «Βοηθήστε με».

Κάποια στιγμή λέει στον αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών και στους άνδρες των μυστικών υπηρεσιών ότι βασανιζόταν συνεχώς κατά την κράτησή του σε αμερικανικό στρατόπεδο, στην αεροπορική βάση του Μπάγκραμ στο Αφγανιστάν.

Σηκώνει πολλές φορές την μπλούζα του για να δείξει τις πληγές του και φωνάζει στους άνδρες που τον ανακρίνουν: «Δεν νοιάζεστε για μένα».

Ο νεαρός κατηγορείται για τον θάνατο ενός Αμερικανού στρατιώτη με χειροβομβίδα κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης στο Αφγανιστάν το 2002.

Το βίντεο δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Μάιο, βάσει της οποίας η κυβέρνηση του Καναδά, όφειλε να παραδώσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του ώστε να έχει μια δίκαιη υπεράσπιση.

Ένας από τους δικηγόρους του νεαρού δήλωσε πως ήλπιζε ότι το βίντεο θα ξεσήκωνε τους πολίτες του Καναδά και πως θα ασκούνταν πιέσεις στον πρωθυπουργό, Στίβεν Χάρπερ, να απαιτήσει από τις ΗΠΑ να μην ασκήσουν διώξεις στον πελάτη του.

«Ελπίζω πως όλος ο Καναδάς θα εξοργιστεί με την σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση αυτού του παιδιού από τον Καναδά» δήλωσε ο δικηγόρος προσθέτοντας ότι οι πολίτες του Καναδά πρέπει να ζητήσουν εξηγήσεις για το γεγονός ότι εξαπατήθηκαν. ( in.gr)

Απόσπασμα του βίντεο παρακάτω...

1 comment:

fisherman said...

Πολύ ενδιαφέρον αλλά νομίζω πως δεν πρόκειται να γίνει κάτι... Ο λόγος είναι απλός: Αυτή την εποχή παίζει η προεκλογική διαδικασία στην Αμερική οπότε μόνο αν ένας από τους δύο υποψηφίους αποφασίσει να χρησιμοποιήσει το video θα γίνει ντόρος...
Έτσι πιστεύω εγώ τουλάχιστον...