Monday, January 21, 2008

Κένυα 2008

Μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου 2007 η Κένυα ήταν μία χώρα που αποτελούσε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Αφρικανικής Ηπείρου. Ήταν μια «εξαίρεση» του κακού κανόνα που κυνηγάει τόσα χρόνια τις περισσότερες χώρες της Αφρικής…Ενός κανόνα που τον χαρακτηρίζουν φυλετικές διαμάχες, εμφύλιοι πόλεμοι, φτώχεια, πείνα, αδικία και εκμετάλλευση. Ενός κανόνα που συχνά αναρωτιόμαστε αν τον «έθεσαν» οι ίδιοι οι Αφρικανοί ή διάφοροι «εξωτερικοί» καλοθελητές…

Ας μην αναλύσουμε περισσότερο το τελευταίο σε αυτή τη φάση όμως και ας πάμε στη σημαντική ημερομηνία της 27ης Δεκεμβρίου.

Ημέρα εκλογών για την δημοκρατική Κένυα και ακούμε στις ειδήσεις ότι η ηττημένη μεριά του υποψηφίου προέδρου της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα υποστηρίζει ότι οι εκλογές, στις οποίες ανακηρύχθηκε νικητής ο Μουάι Κιμπάκι, νοθεύθηκαν. Σχεδόν αμέσως ξεσπούν διαμαρτυρίες οι οποίες δεν αργούν να βαφτούν με αίμα αθώων πολιτών.

Πάνω από 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέχρι σήμερα σε διάφορες διαδηλώσεις και ταραχές σε διάφορες περιοχές της Κένυας, με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και ανθρωπιστικών οργανώσεων ότι η αστυνομία ανοίγει πυρ κατά άοπλων διαδηλωτών να επιβεβαιώνονται τόσο από ανταποκριτές όσο από εννέα δυτικές πρεσβείες.Πάνω από 300.000 έχουν εκτοπιστεί από τα δυτικά της χώρας και προσπαθούν να επιβιώσουν με τη βοήθεια διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων. Εκπρόσωπος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (Πορτοκαλί Δημοκρατικό Κίνημα- ODM), δήλωσε σήμερα ότι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρις ότου "επιτευχθεί ο στόχος μας" που δεν είναι άλλος από την ακύρωση του αποτελέσματος των διαμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών.


Επειδή τυχαίνει και έχω συγγενείς που μένουν μόνιμα εκεί τους ζήτησα να μου εξηγήσουν κάποια πράγματα σχετικά με αυτή τη διαμάχη που όπως φαίνεται μάλλον μόλις έχει ξεκινήσει μιας και η κατάσταση συνεχίζει να εντείνεται.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή….

Γεωγραφικά η Κένυα βρίσκεται στην Ανατολική Αφρική με πληθυσμό περίπου 35.000.000 κατοίκων. Συνορεύει νοτιοδυτικά με την Τανζανία, δυτικά με την Ουγκάντα και βρέχεται απ' τη λίμνη Βικτόρια, βορειοδυτικά με το Σουδάν, βόρεια με την Αιθιοπία, βορειοανατολικά και ανατολικά με την Σομαλία και νοτιοανατολικά βρέχεται από τον Ινδικό Ωκεανό. Πρωτεύουσα είναι το Ναϊρόμπι.

Η Κένυα ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Βρετανία στις 12 Δεκεμβρίου 1963 και από τη δεκαετία του’70 σχεδόν μέχρι σήμερα, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο κατάφερνε να διατηρεί, την ηρεμία στο εσωτερικό της σε αντίθεση με τις γύρω χώρες. Αυτό οδήγησε σε μία γενικότερη ανάπτυξη- κυρίως οικονομική- που την καθιέρωσε σαν την «ειρηνική» δύναμη της περιοχής. Το περιβάλλον και η γεωμορφολογία της έδωσαν μεγάλη ώθηση στον τουρισμό και την κατέστησαν μια πολύ δημοφιλή επιλογή για τους λάτρεις των τροπικών προορισμών. Στα δυτικά της χώρας τεράστιες εκτάσεις με ορεινά τροπικά δάση και δενδρώδεις σαβάνες και η λίμνη Βικτόρια τους πρόποδες του όρους Κένυα.

Στα ανατολικά, τα 2 μεγάλα πάρκα άγριων ζώων της χώρας το Μασσάι Μάρα (Massai Mara) στα σύνορα με την Τανζανία και το Αμπονσέλι (Abonselli). Πιο νότια οι ακτές του Ινδικού Ωκεανού με μεγάλα θαλάσσια πάρκα και προς το βορρά ερημικές στεπικές εκτάσεις. Μια χώρα που λίγο πολύ εμπεριέχει πολλές και ταυτόχρονα διαφορετικές ομορφιές της φύσης. Μια ματιά σε ένα από τα πολλά sites που διαφημίζουν την Κένυα θα μας πείσει για του λόγου το αληθές.

http://www.magicalkenya.com/

Είναι ακόμα μια χώρα που επιλέγει ο ΟΗΕ να εγκαταστήσει την έδρα του Περιβαλλοντικού του τομέα (UNEP) και όλοι οι σκηνοθέτες του Hollywood για να γυρίσουν ταινίες με θέμα την Αφρική μιας και ενδείκνυται από άποψη ασφάλειας σε σχέση με όλες τις γύρω περιοχές.

Προβλήματα προφανώς υπάρχουν, όπως άλλωστε σε κάθε χώρα, που έχουν να κάνουν κυρίως με κοινωνικές ανισότητες αλλά η γενική εικόνα δείχνει μια χώρα που τα έχει βρει- ή τουλάχιστον προσπαθεί να τα βρει- με τον «εαυτό» της μέσα στο γενικότερο κλίμα χάους που επικρατεί δυστυχώς στη Αφρική. Ίσως βέβαια όλα αυτά να ήταν καλά «κρυμμένα» και προφανώς μη ορατά στο μάτι ενός απλού θεατή των γεγονότων, αλλά ειδικοί αναλυτές σε θέματα της περιοχής έβλεπαν να διαφαίνεται μια κρίση που δεν αργούσε να έρθει. Όπως και έγινε….

Οι αντιμαχόμενες φυλές

Όπως κάθε αφρικανική χώρα που «σέβεται» τον εαυτό της, δυστυχώς, έτσι και η Κένυα βρίσκεται στο έλεος δύο διαφορετικών φυλών (tribes) και των μεταξύ τους διαφορών, που εγώ προσωπικά δεν αντιλαμβάνομαι και πολύ εύκολα…

Η πρώτη φυλή, αυτή από την οποία κατάγεται και ο νέο-εκλεγέντας πρόεδρος Κιμπάκι είναι η φυλή των Κικούγιου (Kikuyu)
που συναντάτε κυρίως στα κεντρικά της χώρ
ας και αποτελεί το 22% περίπου του πληθυσμού. Από τον πρώτο πρόεδρο της Κένυας μέχρι σήμερα ουσιαστικά κρατούν την εξουσία μιας και η αντίθετη μεριά δεν έχει καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές ακόμα.


Η δεύτερη φυλή είναι αυτή των Λούο ( Luo ) απ’όπου και κατάγεται ο πρόεδρος της αντιπολίτευσης Ράιλα και συναντάτε στη δυτική Κένυα κυρίως αποτελώντας το 13% του συνολικού πληθυσμού. Υποστηρικτές των Λούο κάνουν λόγο για «σχέδιο εξόντωσής» τους από τον Κιμπάκι, δικαιολογώντας έτσι το μένος που δείχνει μέσω των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων. Αυτό βέβαια είναι κάτι που κανείς ούτε μπορεί να το αποδείξει αλλά ούτε μπορεί να το υιοθετήσει σε αυτή τη φάση μιας και μόνο «λάδι» θα έριχνε στη φωτιά που έχει ανάψει.

Αξίζει να πούμε σ’αυτό το σημείο ότι από την ίδια φυλή κατάγεται και ο πατέρας του υποψήφιου για το κόμμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, κάτι που κάνει τους Λούο να εύχονται την επικράτηση του Ομπάμα έναντι της Χίλαρι, και γιατί όχι να τον δουν και Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.


Η κατάσταση αυτή, μιας και η Κένυα αποτελεί τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της περιοχής, εκτός από αναταράξεις στο εσωτερικό έχει προκαλέσει και προβλήματα στις γύρω χώρες. Το λιμάνι της Μομπάσα και το οδικό δίκτυο που διασχίζει τη χώρα τροφοδοτεί χώρες όπως η Ουγκάντα, Ρουάντα, Α. Κονγκό, και Τανζανία σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα. Είναι επίσης βάση για αποστολές βοήθειας στη Σομαλία και το Σουδάν.

Σαν αποτέλεσμα της κρίσης ήδη αγωγοί καυσίμων έχουν σταματήσει να λειτουργούν προς την Ουγκάντα και το Μπουρουντί και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι όποιες ισορροπίες έχουν ήδη αρχίσει να κλονίζονται σημαντικά.

Το πιο λυπηρό βέβαια είναι πως η χώρα όπως λένε πολλοί γύρισε σε λίγες μέρες σχεδόν 20 χρόνια πίσω…Ας ελπίσουμε η κατάσταση να τελειώσει το συντομότερο με τον δυνατό καλύτερο τρόπο….

1 comment:

basilis203 said...

mpravo re vaso..ta exwses wraia ston kimpaki alla ligo stous "kalothelites"...wraio grapsimo