Thursday, September 27, 2007

Μια ματιά στον κόσμο...

Τον τελευταίο καιρό, με διάβασμα- εξεταστική που καιρός για blogging...Ας είναι όμως...Η αλήθεια είναι πώς δεν θα ήθελα να μπώ καν στη διαδικασία να σχολιάσω τίποτα άλλο από την επικαιρότητα παρά να κάνω μια αναφορά σε ένα γεγονός που παρότι δεν έχει γίνει έντονο θέμα συζήτησης μου έχει κινήσει το ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό...
Και παρά το γεγονός οτι πρόκειται για εξελίξεις σε μία χώρα που οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουν που ακριβώς βρίσκεται πιστεύω πως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ρίξουμε μία ματιά...
Αλλά ας το πάρουμε από την αρχή...
Η χώρα στην οποία αναφέρομαι είναι η Ένωση της Μυανμάρ (πρώην Βιρμανία)-μπορεί να την ξέρετε από την περίφημη Βιρμανέζικη γάτα- η μεγαλύτερη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας με έκταση 678,5km² και πληθυσμό 43.700.000.
wikipedia.org
Από το 1989 έχει εγκαθιδρυθεί Στρατιωτική Δικτατορία.
Η μοναστική κοινότητα στην κατ’ εξοχήν βουδιστική Μιανμάρ, αριθμεί περίπου 400.000 μέλη και έχει πολιτικό ρόλο στην χώρα από την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία το 1948, στην επίτευξη της οποίας είχε καθοριστική συμμετοχή.
Εκπροσωπούν τον Theravada Βουδισμό, μία απο τις 3 σέκτες που θεωρείται οτι αντιπροσωπεύει περισσότερο τον "παλαιό" βουδισμό και είναι κοντίτερα στις διδαχές του Βούδα.

Οι μοναχοί, που είναι σεβάσμια πρόσωπα στην βουδιστική αυτή χώρα, χαρακτηρίστηκαν από τις ελεγχόμενες από τη στρατιωτική κυβέρνηση εφημερίδες «βίαιοι» και «ασεβείς», αντικατοπρίζοντας τον κίνδυνο που δημιουργούν για τους στρατιωτικούς που κυβερνούν την χώρα από το 1962.
Στις 13 Ιανουαρίου του 2007 στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Κίνα και η Ρωσία άσκησαν βέτο σε αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος που απαιτούσε την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, μεταξύ των οποίων και η Αούνγκ Σαν Σούου Κίι, συμβολική μορφή της αντιπολίτευσης και τιμηθείσα με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης και να επιτρέψει στα κόμματα να λειτουργήσουν ελεύθερα.
Είναι αξιοσημείωτο πως από το 2004 η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφραζε ανησυχίες για την μη-δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας επιβάλλοντας οικονομικές κυρώσεις.Αλλά θα μου πείτε... Οι γνωστοί "peace-makers" Αμερικάνοι..!?!?!
Το θέμα είναι βέβαια- και ας αφήσουμε τους πολιτικούς αναλυτές και τους διεθνολόγους να το λύσουν- γιατί η Κίνα και η Ρωσία δεν δέχτηκαν να υπερψηφίσουν την πρόταση για "παύση των στρατιωτικών επιθέσεων εναντίον των αμάχων στις περιοχές όπου κατοικούν εθνικές μειονότητες"...

Όπως βέβαια και να έχει η κατάσταση και ότι και αν προσπαθεί να κερδίσει η κυβέρνηση Μπους,ή Πούτιν ή Χου Ζιντάο, η κατάσταση στη χώρα είναι άκρως μη-δημοκρατική.

Από τον προηγούμενο μήνα, χιλιάδες βουδιστές μοναχοί και αγωνιστές υπέρ της δημοκρατίας άρχισαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ύστερα από μία κατακόρυφη άνοδο των τιμών των καυσίμων.
Η δημοκρατική "κραυγή" των μοναχών άλλωστε δεν είναι κάτι το καινούργιο.Το 1988 συμμετείχαν στην φοιτητική εξέγερση με οικονομικά αιτήματα, η οποία κατεστάλη από το στρατιωτικό καθεστώς και στην οποία κτιμάται ότι περίπου 3.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους κατά την καταστολή της εξέγερσης.

Δύο χρόνια μετά από την καταστολή, το 1990, το καθεστώς προκήρυξε εκλογές και το 80% των ψήφων πήγε στην Εθνική ‘Ενωση για τη Δημοκρατία, το κόμμα της Σουου Κιι- ηγέτης της αντιπολίτευσης που βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό από το 2003, ενώ τα 18 τελευταία χρόνια στερείται της ελευθερίας της- αλλά ο στρατός αρνήθηκε να παραδώσει την εξουσία με αποτέλεσμα η χώρα να είναι έκτοτε απομονωμένη από τη Δύση.

Τελευταίες Εξελίξεις

Και ενώ ο υπόλοιπος κόσμος συνεχίζει την καθημερινότητά του, ανεπηρέαστος από το τί συμβαίνει μακριά από τη χώρα του, σήμερα τα ξημερώματα -ώρα Ελλάδος-σε μία ευρεία και συντονισμένη επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας,πραγματοποιήθηκαν βίαιες εισβολές με πυροβολισμούς σε βουδιστικά μοναστήρια και συλλήφθηκαν εκατοντάδες (περί τους 750 )μοναχοί που συμμετείχαν και, σε πολλές περιπτώσεις, ηγήθηκαν στις διαδηλώσεις κατά της στρατιωτικής χούντας.
Και μέσα σε όλα αυτά, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ζητούσε απ' όλες τις πλευρές να επιδείξουν συγκράτηση, ζητώντας ταυτόχρονα από τα ξένα μέσα ενημέρωσης να μην χειροτερεύουν την κατάσταση, «υπερβάλλοντας τα γεγονότα»...

7 comments:

lazaridis_com said...

Ποιες είναι η πηγές σου; Μήπως ξέρεις κάποιο επίσημο αναλυτικό άρθρο στο διαδίκτυο.

Επίσης, ίσος λείπει στο άρθρο σου η σημαντικότερη πληροφορία: τι μπορεί να κάνει ένας ενδιαφερόμενος απλός πολίτης για να αλλάξει κάτι.

vbesiou said...

Τις πληροφορίες τις συνέθεσα μόνη μου διαβάζοντας διάφορα άρθρα στο internet και ψάχνοντας κάποιες πληροφορίες σχετικά με τη χώρα...όσον αφορά στο τί μπορεί να κάνει κάποιος σχετικά με την κατάσταση αυτή δεν μπορώ προφανώς να το γνωρίζω.
Σκοπός του post μου ήταν να συνοψίσω κάποια γεγονότα έτσι ώστε να πάρουμε μια "γεύση" απ'το τί συμβαίνει στη Μιανμάρ αυτές τις μέρες.

lazaridis_com said...

Δεν μπορείς να γνωρίζεις. Μα όπως έκανες τον κόπο και διάβασες τα άρθρα, θα μπορούσες να βρεις και αυτήν την πληροφορία κάπου.

Α, και καλό θα έκανες εάν ανέφερες της πηγές, έστω κάτω κάτω. Για τα γραφικά και την φωτογραφία, ίσος είναι και νομικά αναγκαίο.

αυτά!

CsLaKoNaS said...

Είναι φοβερά αυτά που συμβαίνουν στον στην Μιανμάρ.

Πρέπει να υπάρξει αντίδραση από την ελληνική κυβέρνηση. Θα συμφωνήσω με τη σημερινή δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Θα περίμενω και ανάλογη τοποθέτηση του ΓΑΠ για το θέμα.... Σοβαρή παράληψη.

vbesiou said...

lazaridis_com

κάτω από το χάρτη πρόσθεσα την πηγή, αν είδες..Έχεις δίκιο για το "νομικό" του θέματος..όσο για το chart, δυστυχώς δεν θυμάμαι από που το βρήκα...
Για τις υπόλοιπες πληροφορίες τώρα, είναι κάποιες πολύ γενικές αναφορές στη Μιανμάρ και σου ξαναλέω οτι σκοπός μου ήταν απλά να εκθέσω το "πλαίσιο" των σημαντικότερων γεγονότων που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση και όχι να τα αναλύσω...
Αν μετά από την ανάγνωση του συγκεκριμένου post κάποιος θέλει να το ψάξει περισσότερο, θεωρώ πως έκανα τουλάχιστον μια καλή αρχή...
Αυτά τα λίγα...

CsLaKoNaS

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου...Πρέπει να υπάρξει αντίδραση από την ελληνική πολιτεία γενικότερα..

lazaridis_com said...

σ'ευχαριστώ.

disa said...

情趣用品,情趣,情趣用品,成人漫畫,免費A片,色情網站,色情遊戲,情色文學,麗的色遊戲,色情,色情影片,同志色教館,色色網,色遊戲,自拍,本土自拍,kk俱樂部,後宮電影院,後宮電影,85cc免費影城,85cc免費影片,免費影片,免費小遊戲,免費遊戲,小遊戲,遊戲,好玩遊戲,好玩遊戲區,A片,情趣用品,遊戲區,史萊姆好玩遊戲,史萊姆,遊戲基地,線上遊戲,色情遊戲,遊戲口袋,我的遊戲口袋,小遊戲區,手機遊戲,貼圖,A片下載,成人影城,愛情公寓,情色貼圖,情色,色情網站,色情遊戲,色情小說,情色文學,色情,aio交友愛情館,色情影片,臺灣情色網,寄情築園小遊戲,情色論壇,嘟嘟情人色網,情色視訊,愛情小說,言情小說,一葉情貼圖片區,情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片